Η ιστορία του λουκουμιού

Η ιστορία για το λουκούμι είναι μακρόχρονη και πολυφημισμένη, παράλληλα όμως έχει υποστεί και πολλές διαστρεβλώσεις κατά την πάροδο των χρόνων, προς όφελος του εκάστοτε "ιστορικού".

Μια γλυκιά ιστορία για το λουκούμι δε θα μπορούσε να σταθεί στα λόγια αλλά στη γεύση, οπότε ας αφήσουμε τα λόγια και τις πιθανές παρατυπίες στους “ειδικούς”.

Λουκούμι, ένα γλυκό συνδεδεμένο με την παράδοση, με ευχάριστες νοσταλγικές στιγμές αλλά και με δύσκολες, συνυφασμένες με τις κακουχίες και την ένδεια. Αποτελούσε ένα από τα λιγοστά γλυκά του παρελθόντος καθώς ήταν εύκολο στην αποθήκευση του, δε χρειαζόταν ψυγείο και τα συστατικά του είναι απλά και αγνά.

Πρόκειται για το μικρό γλύκισμα που συνοδεύει τον ελληνικό καφέ στα παραδοσιακά καφενεία της Ελλάδας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του κεράσματος στα ορθόδοξα μοναστήρια.

Τα βασικά συστατικά του λουκουμιού είναι το νερό, η ζάχαρη, το άμυλο και το ξινό. Είναι ένα από τα πιο αγνά γλυκά καθώς δεν περιέχει ούτε ζωικά ούτε φυτικά λιπαρά και δε χρειάζεται συντηρητικά, το μόνο "ένοχο" συστατικό του είναι η ζάχαρη. Αν είναι εμπλουτισμένο με ξηρούς καρπούς, περιέχει μόνο τα ωφέλιμα λιπαρά των ξηρών καρπών.

Οι σχετικά λίγες θερμίδες και η μη παρουσία λιπαρών είναι οι λόγοι που αρκετά συχνά το συναντάμε, μαζί με το γλυκό υποβρύχιο σε ισορροπημένες διατροφές και διαιτολόγια.

Η διαδικασία παρασκευής του είναι χρονοβόρα, απαιτώντας καλή διάθεση και υπομονή, οι ποικιλίες πολλές και τολμηρές για κάθε εκλεπτυσμένο και τολμηρό ουρανίσκο. Οι πιο διαδεδομένες επιλογές είναι της μαστίχας Χίου και του τριαντάφυλλου.

Το εργαστήριο Λουκουμιών και Βανίλιας "Τα Γεράνεια" δείχνοντας σεβασμό στην παράδοση και στον καταναλωτή, συνεχίζει να παρασκευάζει αυτά τα δύο γλυκά με αγνά, ποιοτικά υλικά και αστείρευτο μεράκι.

Όλα τα Λουκούμια

Λουκούμι