Υποβρύχιo

Υποβρύχιο, ένα γλυκό άρτια συνδεδεμένο με την παράδοση, νοσταλγικές οικογενειακές στιγμές, παιδικές αναμνήσεις, διακοπές σε χωριό, αυλές και πλατείες πλημμυρισμένες από χαρμόσυνες παιδικές φωνές.

Δεν υπήρχε σπίτι που να μην είχε κάπου κρυμμένο ένα βαζάκι υποβρύχιο, ένα αγνό, καλοκαιρινό, δροσιστικό γλυκό που αντέχει στη ζέστη. Κάποτε, αποτελούσε μάλιστα το επίσημο κέρασμα του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

Ένα γλυκό με πολλές ονομασίες όπως, γλυκό βανίλια, βανίλια, υποβρύχιο και με αρκετές γεύσεις, από τις κλασσικές της βανίλιας και της μαστίχας, έως τις νέες και πιο μοντέρνες της φράουλας, του φυστικιού και πολλές ακόμα που κατά καιρούς εμπλουτίζουν το γευστικό καμβά.

Στη μεταμοντέρνα εποχή, το συναντάμε και το καταναλώνουμε, εκτός από τον κλασσικό παραδοσιακό τρόπο, και ως γλάσο ή διακοσμητικό σε διάφορα γλυκά.

Η λέξη υποβρύχιο έχει προέλθει από τον τρόπο σερβιρίσματός του, που παραπέμπει σε κανονικό υποβρύχιο που καταδύεται και αναδύεται από τη θάλασσα, και βρίσκει ως καταφύγιο μια σπηλιά. Η θάλασσα μας, είναι ένα ποτήρι με παγωμένο νερό στο οποίο θα βυθιστεί το γλυκό μας υποβρύχιο για τις απαραίτητες βουτιές και θα βρει ένα, όχι και τόσο φιλόξενο για αυτό, καταφύγιο... τον ουρανίσκο μας!

Αποτελεί ένα από τα πιο αγνά γλυκά καθώς δεν περιέχει ούτε ζωικά ούτε φυτικά λιπαρά, το μόνο ένοχο συστατικό του είναι η ζάχαρη. Για τον παραπάνω λόγο το συναντάμε αρκετά συχνά σε ισορροπημένες διατροφές και διαιτολόγια.

Όλα τα υποβρύχια

Υποβρύχιο