Εργαστήριο Λουκουμιών και Βανίλιας

Το εργαστήριο Λουκουμιών και Βανίλιας "Τα Γεράνεια" λειτουργεί από το 1958.

Πρωτεργάτες της οικογενειακής επιχείρησης ήταν δύο αδέρφια, ο Ανάργυρος και Κωνσταντίνος Σακελλαρίου. Το 1982, τα ηνία αναλαμβάνουν ο γιος και ο γαμπρός του Ανάργυρου, Γιώργος Σακελλαρίου και Σωτήριος Μέξιας αντίστοιχα.

Η παλιά, δοκιμασμένη συνταγή εμπλουτίστηκε με νέες ποικιλίες γεύσεων και φρέσκιες ιδέες, ενώ η παράδοση 60 ολόκληρων χρόνων αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερο σεβασμό.

Τόσο το λουκούμι όσο και η βανίλια είναι αγνά γλυκά, με σχετικά λίγες θερμίδες, καθώς παράγονται από φυσικά συστατικά χωρίς πρόσθετα συντηρητικά και λιπαρά. Τα βασικά συστατικά του λουκουμιού είναι το νερό, η ζάχαρη, το άμυλο και το ξινό.

Δεν περιέχει λιπαρά και δεν χρειάζεται συντηρητικά, καθώς με τον καιρό γίνεται νοστιμότερο, το γνωστό ξερολούκουμο. Αν είναι εμπλουτισμένο με ξηρούς καρπούς, περιέχει τα ωφέλιμα λιπαρά των ξηρών καρπών.

Η παρασκευή του λουκουμιού γίνεται σε μεγάλα καζάνια ανάδευσης και υψηλής θερμότητας. Η διαδικασία κρατάει αρκετές ώρες και ο μάστορας με την πείρα του διαπιστώνει πότε το μείγμα είναι έτοιμο, στη συνέχεια το αδειάζει σε τελάρα πασπαλισμένα με ζάχαρη και το αφήνει να κρυώσει.

Την επόμενη ημέρα, τεμαχίζεται σε διάφορες διαστάσεις, συσκευάζεται και διατίθεται προς κατανάλωση. Οι πιο γνωστές γεύσεις είναι η μαστίχα, το τριαντάφυλλο και το περγαμόντο, όλες με ή χωρίς γέμιση σπασμένων αμυγδάλων. Μερικές από τις νέες γεύσεις που έχουν εμπλουτίσει την ποικιλία των λουκουμιών "Τα Γεράνεια" και έχουν γίνει ιδιαίτερα αγαπητές είναι της καρύδας και του φρούτου.

Η βανίλια –ή αλλιώς υποβρύχιο– παράγεται από νερό, ζάχαρη και γλυκόζη. Το μείγμα αναδεύεται σε καζάνια, στη συνέχεια χτυπιέται και καθώς κρυώνει μετατρέπεται στο γνωστό λευκό υποβρύχιο.

Το όνομά της το οφείλει στο γεγονός ότι σερβίρεται σε ένα κουταλάκι που βυθίζεται μέσα σε ένα ποτήρι με κρύο νερό. Μπορείτε να το απολαύσετε στις γνωστές κλασικές γεύσεις της βανίλιας και της μαστίχας.

Ένα κουτί λουκούμια "Τα Γεράνεια" αποτελεί το πιο διαδεδομένο "γλυκό" δώρο στην επιστροφή από το Λουτράκι.

Εάν επισκεφθείτε λοιπόν την περιοχή, επιλέξτε για τους αγαπημένους σας ένα βαζάκι υποβρύχιο ή ένα κουτί λαχταριστά λουκούμια "Τα Γεράνεια" στις νέες, ξεχωριστές πολυτελείς συσκευασίες με εικόνες από την τοπική ιστορία και την παράδοση της ευρύτερης περιοχής.